Субота, 20.04.2024, 06:08
Відділ освіти Миколаївської РДА
  Львівська обл., м. Миколаїв, вул. Р. Шухевича 12, 81600,e-mail : mykosvita@ukr.net, т.: 0241- 51-126, ф.: 50-983




Меню сайту

Форма входу

Останні фото














Наше опитування
Чи подобається Вам сайт?
Всього відповідей: 250

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Головна » 2018 » Травень » 24 » «Джура» об’єднала школярів з усього Миколаївського району
14:03
«Джура» об’єднала школярів з усього Миколаївського району

19-20 травня в урочищі «Яворове», на території с. Велика Воля Миколаївсь­кого району завершився районний етап військово-па­тріотичної гри «Джура», яка була приурочена 100-річчю підняття військово-морського прапора над чорноморським флотом.

Перед тим, як розповісти про перебіг гри, гадаю, не завадить дізнатись трохи історії.

«Джура» («Сокіл») –  це всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра. «Джура» є формою позакласної роботи з патріотичного та морально-етичного виховання школярів, яка має на меті формування патріотичної свідомості, спортивно-оздоровчого виховання. Організація гри в навчальних закладах спирається на учнівське самоврядування, засноване на традиціях козацького кола, вільного народного віче. Гра проводиться за сприяння Міністерства освіти і науки України на загальнонаціональному рівні з 2012 року, зокрема  після 2015 року була включена до Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016—2020 роки, затвердженої Указом Президента України від 13 жовтня 2015 року № 580. За правилами гри команди поділяються на рої і повинні виконати ряд завдань.

На теренах Миколаївсь­кого району гра проводиться вдруге. Минулого року ко­манда переможець з с. Гір­ське презентувала район на обласному рівні гри.


Цьогоріч, в урочище «Яворове», що на території с. Велика Воля проявити себе та позмагатись сила­ми, вправністю, інтелектом і творчістю з`їхались майже 120 учасників з 14-ти ко­манд-шкіл району. Прибу­ли три команди зі шкіл м. Миколаєва (Миколаївська ЗОШ №1, Миколаївський НВК та Миколаївська гімна­зія). З Тростянецької ОТГ участь взяли дві команди із шкіл с. Стільська та Демні. Значно більше, ніж минуло­го року команд зібралось з Миколаївського району (Ко­лодрубівська ЗОШ, Гірсь­кий НВК, Раделицький, Руд­никівський НВК, Роздільська ЗОШ, Березинська, Новосіл­ко- Опраська ЗОШ, а також Дроговизький та Більченсь­кий НВК. До слова, мину­лоріч у грі змагались лише 8 команд, натомість цього року кількість охочих зросла майже удвічі. І це говорить про неформатність та попу­лярність гри серед школярів та бажанні учнів проявити свою вправність, інтелект, творчість.

Впродовж двох днів ко­манди очікував насичений порядок дня. На урочисте відкриття табору з’їхались представники місцевих ор­ганів самоврядування, від­ділу освіти та запрошені гості. Додам, що у 100-річчя підняття прапора військово-морських сил, над табором «Джури» замайорів військово-мор­ський стяг. Ще більшою приємністю стала почесна відзнака станичному станиці «Миколаїв» НСОУ «Пласт» Миколі Гнатіву, яку вручив народний герой України Ти­мур Баротов, капітан вій­ськово-морського флоту ІІ рангу.

А далі школярів чекала «візитівка» – творче пред­ставлення команд. Шко­лярі добряче постарались, підготувавши танці, співи, перформенси. Перше місце у цьому конкурсі посіла ко­манда «Нащадки козаків» (Гірський НВК»).

Не менш цікавим та ви­довищним був конкурс «впо­ряд» – стройова підготовка, суддею був представник Ми­колаївського районного вій­ськового комісаріату капітан Ярослав Степанишин. «Ми­колаївським вістям» суддя розповів, що був приємно вражений стройовою підго­товкою школярів. Найкра­ще себе тут проявили також «Нащадки козаків» (Гірський НВК).

Трохи втомившись учас­ники, попрямували на обід. Смачна, майже домашня польова кухня припала до смаку школярам. Ще б пак, адже готували її представ­ники «Миколаївської Народ­ної амооборони» Петро Мелешко, Олег Держило та Андрій Андрухів, Іван Мак­симович.

Впродовж дня коман­ди позмагались у стрільбі з пневматичної гвинтівки, здолали смугу перешкод та чималі дистанції у козацьких перегонах. Особливо заціка­вила учасників гри атракція з гасіння пожежі, під час якої рятівники 19 ДПРЧ м. Ми­колаєва провели бесіду та майстер-клас з гасіння вог­ню. У другій половині дня, школярі мали нагоду про­явити свої знання та інте­лект у краєзнавчій вікторині щодо тематики ОУН-УПА, І, ІІ-ї світових воєн та націо­нально-визвольних змагань. Найкраще засвоїли та вив­чили предмет «історії» у Ми­колаївській школі ЗОШ №1.

Вчились також учасни­ки змагань надавати першу медичну допомогу, вправля­лись у в’язанні вузлів, а вже ввечері біля ватри школярі відтворювали героїчні події з історії визвольних змагань.

Вже наступного дня з особливим захватом учас­ники спостерігали за май­стер-класом з приготуван­ня куліша від кавалера Ордену Фаберже Олексан­дра Мірошнікова. Найкра­ще зварити козацьку страву вдалось Гірському, Радели­цькому, Рудниківському НВК і Новосіл­ко-Опарській ЗОШ, які разом розділили перше місце.

За підсумками усіх зма­гань, перемогу вже другий рік поспіль здобула коман­да Гірського НВК «Нащадки козаків», друге місце -Миколаївська ЗОШ №1, третє – Новосіл­ко-Опарська ЗОШ. Команда -переможець вдруге  ма­тиме честь презентувати Миколаївський район на об­ласному рівні.

 

Організатори змагань – відділ освіти Миколаївської РДА. Захід допомогли прове­сти ГО "Схід та Захід разом», НСОУ «Пласт» (станиця «Миколаїв»), «Миколаївсь­ка Народна Самооборона, ГО «Тризуб» ім. С. Бандери (м. Новий Розділ). Організа­тори висловлюють подяку за проведення заходу також волонтеру, добровольцю ПДМШ ім. М. Пирогова Лю­бомиру Заболотному, Ірині Мелешко-Пляцок, та війсь­ковому медику (ДБ «Дон­бас», 58 бригада) Мар’яні Тоненьковій, учасникам АТО Богдану Скрипцю, Миколі Михайляку, а також керівно­му складу Миколаївського відділення поліції та 19-й ДПРЧ м. Миколаєва. Дяку­ють також спонсорам Васи­лю Люзняку, агрохолдингу «Мрія» та Анатолію Голова­ню.

Від автора: «Джура» – це не тільки вилазка на природу, це саме те, чого не вистачає шкільній програмі, це можливість в польових умовах без усіх благ цивілі­зації і гаджетів проявити себе інтелектуально, фізич­но повправлятись у змагах. Це розкіш «живого спілку­вання» і знайомства без со­цмереж. Це саме те, що по­трібне сучасній українській молоді вже і зараз.

 Андрій Затварніцький, представник команди Березинського ЗЗСО, команди "Сіроманці” поділився враженнями:

"Пишу, ще під враженнями від двох чудових днів проведених зі своєю командою на змаганнях з військово-спортивної гри "Сокіл -Джура”.
Ми цього року вперше брали у
часть, але не востаннє, це точно. Районний етап проведений був просто блискуче!
Впевнений, що патріотизм виховується не на пропахлих нафталіном лінійках, а на просякнутих адреналіном, потом і волею до перемоги змаганнях, де справді виховується майбутнє держави! Діти, які беруть тут участь, починають розуміти що таке команда, братерство ,самостійність, лідерство і ініціатива.
Тішусь ,що мої "Сіроманці” справді цього року показали зубки і як наслідок другі місця по кількох дисциплінах, це не хто зна який результат але ми будемо виправлятись.
І взагалі, щиро дякую ройовому Святославу Яримовичу, який за два дні зрозумів що командувати відділенням це дуже важко, але віддавався на повну, нашому "замку” Степану Дмитріву який зготував (не без допомоги Гапєєвої Юлі) смачнючий куліш який оцінила не тільки команда))Дівчатам взагалі особлива хвала, вони звірі просто, витримати два дні такого фізичного навантаження, ще й не в кращу погоду, не кожен хлопець зможе))
Та й взагалі всім всім вовченятам, які не здавалися і йшли до кінця) Ви просто кращі!)”

Переглядів: 481 | Додав: osvita | Рейтинг: 0.0/0

Інші новини
15.02.2019
Увага!

13.02.2019
Захоплива мандрівка учнів 6 кл. ОНЗ Більченського НВК у м. Львів

13.02.2019
За незвіданим у"космос"

13.02.2019
"Слава незламним!" у Вербізькій школі

11.02.2019
90-річчя створення ОУН у Великогорожаннівській ЗОШ

11.02.2019
День безпечного Інтернету в Гранки-Кутівській ЗОШ

11.02.2019
Усесвітній день водно-болотних угідь в ОНЗ Більченського НВК

11.02.2019
Участь у конкурсі від проекту "На урок"

11.02.2019
"ЗДОБУДЕМ УКРАЇНСЬКУ ДЕРЖАВУ АБО ЗГИНЕМ У БОРОТЬБІ ЗА НЕЇ"


Пошук

Останні новини
15.02.2019
Увага!
13.02.2019
Захоплива мандрівка учнів 6 кл. ОНЗ Більченського НВК у м. Львів
13.02.2019
За незвіданим у"космос"
13.02.2019
"Слава незламним!" у Вербізькій школі
11.02.2019
90-річчя створення ОУН у Великогорожаннівській ЗОШ
11.02.2019
День безпечного Інтернету в Гранки-Кутівській ЗОШ
11.02.2019
Усесвітній день водно-болотних угідь в ОНЗ Більченського НВК
11.02.2019
Участь у конкурсі від проекту "На урок"
11.02.2019
"ЗДОБУДЕМ УКРАЇНСЬКУ ДЕРЖАВУ АБО ЗГИНЕМ У БОРОТЬБІ ЗА НЕЇ"
11.02.2019
Вітаємо ученицю Рудниківського НВК Анастасію Щур
11.02.2019
День злуки в Рудниківському НВК
11.02.2019
День безпечного Інтернету у Раделицькому НВК
11.02.2019
Година спілкування "Користуюся Інтернетом безпечно!" у 6-А класі Гірського НВКГодина спілкування "Користуюся Інтернетом безпечно!" у 6-А кла
11.02.2019
Вечір пам'яті поетеси-землячки Катерини Савченко-Танчій у Гірському НВК
08.02.2019
Благодійний ярмарок у гімназії

Посилання


Миколаївська районна державна адміністрація


Миколаївська районна рада


Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Відділ освіти Миколаївської РДА © 2012 - 2024