Щодо погодження асортименту
продукції у шкільних буфетах
Миколаївське міськміжрайонне управління ГУ ДСЕС у Львівській області інформує, що згідно листа Головного управління ДСЕС у Львівській області № 3570/03-01 від 08.10.2015 р. « Про погодження Держсанепідслужбою двотижневих меню для харчування учнів та асортимент продукції у шкільних буфетах», дотримуючись Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН № 5.5.2.008-01 від 14.08.01 р. р.10 організація харчування у загальноосвітніх школах :
- важливим елементом організації раціонального харчування учнів є правильний розподіл об’єму денного споживання їжі між окремими її прийомами.
У загальноосвітніх навчальних закладах для учнів 1-12 класів повинно бути організовано одноразове харчування (сніданок). За бажанням батьків учнів можуть бути обіди.
Для дітей початкових класів в умовах продовженого дня в школах рекомендується триразове харчування ( сніданок, обід та підвечірок). При цьому підвечірок складає 10% добової калорійності раціону. Учні 5-9 класів, які відвідують групи продовженого дня, повинні забезпечуватися по місцю навчання дворазовим гарячим харчуванням ( сніданок та обід), а при тривалому перебуванні в школі – і підвечірок.
Асортимент продукції у шкільних буфетах, перспективні двотижневі меню для учнів загальноосвітніх навчальних закладів підлягають обов’язковому погодженню з установами державної санітарно-епідеміологічної служби.
Вся продукція повинна бути забезпечена документами, які гарантують її безпеку та доброякісність.
Асортимент шкільних буфетів
додаток 9
------------------------------------------------------
| Назва страв та продуктів |Вихід на 1|
| |порцію (г)|
|-----------------------------------------+----------|
| Бутерброди: | |
|-----------------------------------------+----------|
|Хліб з маслом вершковим | 30/10 |
|-----------------------------------------+----------|
|Хліб з маслом шоколадним | 30/10 |
|-----------------------------------------+----------|
|Хліб з маслом вершковим та повидлом (або | 30/5/20 |
|без масла) | |
|-----------------------------------------+----------|
|Хліб з маслом вершковим та медом (або без| 40/5/30 |
|масла) | |
|-----------------------------------------+----------|
|Хліб з маслом вершковим та сиром твердим | 30/5/15 |
|-----------------------------------------+----------|
|Хліб з маслом вершковим та яйцем вареним | 30/5/20 |
|-----------------------------------------+----------|
|Хліб з маслом та оселедцем | 30/5/20 |
|-----------------------------------------+----------|
|Хліб з сосискою вареною | 30/50 |
|-----------------------------------------+----------|
|Хліб з ковбасою напівкопченою або | 30/20 |
|копченою | |
|-----------------------------------------+----------|
|Хліб з котлетою, шніцелем або біфштексом | 40/50 |
|рубленим, печінкою смаженою, куркою | |
|смаженою, язиком відвареним (виготовлені | |
|на харчоблоці школи) | |
|-----------------------------------------+----------|
|Салати з сирих овочів, варених овочів | 100-150 |
|(капуста, морква, буряк) з олією (за | |
|погодженням з територіальною установою | |
|державної санепідслужби) | |
|-----------------------------------------+----------|
|Овочі, фрукти, цитрусові, тропічні | 50-200 |
|фрукти, ягоди - натуральні порційні | |
|-----------------------------------------+----------|
|Соки овочеві, фруктові, плодоягідні, | 150-200 |
|нектари та сокові напої промислового | |
|виготовлення | |
|-----------------------------------------+----------|
|Напої: чай, кавові напої, цикорій, какао,| 150-200 |
|компоти, киселі. Молоко та кисломолочні | |
|напої (промислового виготовлення) | |
|-----------------------------------------+----------|
|Борошняні кулінарні вироби з дріжджового | 50-75 |
|та листового тіста печені: ватрушки, | |
|пиріжки, булочки | |
|-----------------------------------------+----------|
|Кондитерські вироби вироби: печиво, | 10-70 |
|вафлі, мармелад, зефір промислового | |
|виготовлення | |
------------------------------------------------------
З метою профілактики харчових отруєнь та захворювань шлунковокишкового тракту категорично забороняється продаж в шкільних пунктах харчування таких продуктів та страв: кондитерські вироби з кремами, морозиво, яйця та м'ясо водоплаваючої птиці, низькосортні м'ясні вироби (нижче I сорту), студні, зельци, фаршмаки, гриби, молоко-самоквас, сметана та фляжне молоко та сир м'який без термічної обробки, консерви непромислового виготовлення, солодкі газовані напої, нарізні салати з майонезом, оцтом, сметаною.
Щоденний контроль за організацією і якістю харчування покладається на засновників (власників), керівників навчальних закладів, медичний персонал.
|