П`ятниця, 19.04.2024, 11:59
Відділ освіти Миколаївської РДА
  Львівська обл., м. Миколаїв, вул. Р. Шухевича 12, 81600,e-mail : mykosvita@ukr.net, т.: 0241- 51-126, ф.: 50-983




Меню сайту

Форма входу

Останні фото














Наше опитування
Чи подобається Вам сайт?
Всього відповідей: 250

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Головна » 2015 » Грудень » 30 » ПІРОТЕХНІЧНІ ВИРОБИ
14:49
ПІРОТЕХНІЧНІ ВИРОБИ

Феєрверки, петарди, ракети та інші вибухові "іграшки" завжди притягували до себе увагу не тільки дітвори, а й дорослих. Але з кожним роком збільшується кількість людей, що отримують від цих забав каліцтво, термічні опіки, різні травми. Дуже часто це трапляється внаслідок необережного, непра­вильного та безграмотного корис­тування піротехнічними виробами.

Сучасний ринок пропонує різноманітну побутову піротехніку, яка стала прикрасою будь-якого свята.  Продавати піротехнічні вироби мають право тільки суб'єкти господарювання, за наявності відповідних на те докумен­тів, в тому числі копії свідоцтва (довід­ки) про проходження спецпідготовки та допуску до роботи з піротехнікою.

Однак постає питання, як піро­технічна продукція потрапляє до споживачів? Якому виробнику надати перевагу - вітчизняному чи закордонному?

Переважна більшість імпорту не має відповідних документів на реалізацію. При купівлі піротех­нічних виробів обов'язково ознайом­теся з інструкцією, вона повинна бути на кожному виробі. Якщо немає інформації щодо використання - то виріб є несертифікованим, тому користуватися ним небезпечно.

Сьогодні торгівля пропонує широкий вибір різноманітної  піротехніки, в основному китайського, корейського і, частково, вітчизняного виробництва. При їх покупці обов'язково переконайтеся в наявності сертифікатів відповідностівимогам без­пеки. Якщо сертифікати відсутні, то реалізація та використання такої піротехніки заборонена.

Також перевірте термін зберігання виробу, його встановлює сам виробник, і ніхто не має права цей термін продов­жити. Зазвичай він не більше року, бо потім пороховий заряд злежується і при використанні простро­ченої, а також вологої піротехніки вона може вибухнути набагато раніше, ніж це передбачено заводом-виробником.

На багатьох подібних виробах вказані вікові обмеження.  Звісно, що ті, які не призначені для використання дітьми молодше 16 чи 18 років, купувати не слід. Обов'язково перевірте, чи не пошкоджена упаковка виробу, чи не має пошкоджень на самому виробі.

Щоб запобігти неприємним наслідкам від "спілкування" з піротехнічними виробами, необ­хідно пам'ятати і дотримуватися правил пожежної безпеки. Запуск петард, феєрверків, ракет заборо­няється проводити всередині приміщення, з балконів та поблизу житлових, господарських будівель, новорічних ялинок. Піротехніку не можна зберігати поблизу приладів опалення (бата­рей, газових, електричних плит), не варто носити вогненебезпечні вироби у кишенях. Не можна розбирати вироби чи піддавати їх механічним впливам. Не можна курити, працюючи з піротехнічними виробами, а також знаходитися в нетверезому стані. При зберіганні побутової піротехніки необхідно вжити заходів щодо унеможливлення безконтрольного доступу до неї неповнолітніх.

У більшості випадків в момент приведення в дію піротехніки той, хто запускає її, повинен за лічені секунди відбігти на безпечну відстань (як правило, це 10-15 і більше метрів). Після приведення в дію піротехніки, незалежно від того, спрацювала вона чи ні, не підходьте до неї 15-20 хвилин, адже ви не бачите процесу, що відбу­вається всередині (ґніт може ще повіль­но горіти, і тоді виріб дострілює).

У будь-якому випадку буде краще, якщо запускати феєрверки, петарди, різні ракети, висаджувати у повітря хлопавки, підпалювати бенгальські вогні тощо, діти будуть у присутності дорослих.

Щоб запобігти жахливим нас­лідкам від розваг з піротехнікою, необхідно попередити нещасні випадки. Адже під час бурхливої передноворічної торгівлі на ринках міста, які пропонують широкий вибір різноманітної піротехніки, мало хто помічає підлітків, які товчуться біля прилавків. Вони, жваво спілкуючись, купують хлопавки, петарди, ракети. На жаль, продавець не замислюється, до яких рук потрапляє цей небезпечний асортимент. Не всі знають, що температура бенгальсь­кого вогню сягає 1100 градусів, його іскри на відстані 0,5м охолоджуються лише на 60 градусів. Викид полум'я хлопавки досягає декілька десятків сантиметрів.

Тепер уявімо ці іграшки у руках легковажних дітей. Їх забави загрожують не тільки пожежами.

Наведемо типовий приклад пожежі, що сталася внаслідок необачного використання піротехніки. Напере­додні Нового року, виконавши домашні завдання, учень занудь­гував, подивився телевізор та вирішив урізноманітнити своє дозвілля. Хлопчик взяв декілька бенгальських вогнів та зручно влаштувавшись на дивані, почав їх підпалювати. Коли нагріті стрижні почали пекти пальці, хлопчик кинув їх на диван, а сам побіг до ванної кімнати - остудити під холодною водою місце опіку. Через кілька хвилин почувся тріск. У кімнаті палав вогонь. Пожежа швидко знищила практично все роками надбане майно батьків.

Застосування піротехнічних виробів повинно здійснюватися відповідно до інструкції. Не можна вироби викори­стовувати в зоні, забороненій рішення­ми органів місцевого самоврядування. Небезпечно стукати по піротехнічних виробах, тягти за гніт, переносити в ки­шенях, під одягом, користуватися в не­тверезому стані, залишати без догляду, кидати під ноги перехожих, із вікон, балконів, дахів будівель та чинити інші дії, від яких можуть по-страждати люди або майно.

Користуватися піротехнічними ви­робами можна на відстані не менше 50-ти метрів від будівель та споруд, а що стосується АЗС чи інших вогненебез­печних об'єктів - 100-150 метрів. Пам'ятайте, що феєрверки, ракети мо­жуть залетіти у вікна або на балкони квартир і спричинити пожежу.

Пожежа може спалахнути як миттєво, так і  непомітно, через декілька годин після процесу тління, коли в приміщенні нікого не буде, або люди ляжуть від­почивати. Тож будьте уважними та обе­режними. Не влаштовуйте небезпечні розваги з вогнем та вибухо- і пожежонебезпечними предметами. Виходячи з приміщення або лягаючи відпочивати, вимикайте електропобутові та опалю­вальні прилади.

Захоплюючись своїми справами, не забувайте про дітей, які, залишившись без нагляду, можуть вигадати небезпеч­ні ігри з вогнем.

Пам'ятайте, що зловживання алкого­лем значно уповільнює відчуття небез­пеки, і тому це часто є причиною над­звичайних подій з непередбачуваними наслідками.

Основні правила пожежної безпеки надзвичайно прості і не потребують великих мате­ріальних затрат. Треба буде уважно вивчити їх, адже знання та виконання цих правил є запорукою безпеки вашого життя та життя ваших дітей, а також отримання справжнього задо­волення від свята, яке принесе благополуччя та радість до вашої оселі.

 

Піротехніка – це яскраве дійство, яке здатне зачарувати всіх. При правильному використанні воно захоплює, приносить тільки радість та незабутні враження. Але кожного року через необережне поводження з феєрверками та іншими піротехнічними засобами гинуть та травмуються діти і дорослі.
Саме тому Головне управління ДСНС України у Львівській області нагадує, що не варто виготовляти феєрверки самостійно в домашніх умовах, купувати піротехнічні вироби з рук, в місцях стихійної торгівлі.

Нагадуємо також про заборону Львівської міської ради про використання та реалізацію феєрверків, салютів і піротехнічних виробів на території м. Львова. Такі заходи вживають з метою попередження нещасних випадків, а також враховуючи, що проведення феєрверків та інших видовищ з використанням піротехнічних виробів з різними ефектами та інших вибухонебезпечних пристроїв, одночасно з проведенням АТО на сході України, суперечить нормам суспільної моралі.

 

Головне управління ДСНС України у Львівській області

Переглядів: 532 | Додав: osvita | Рейтинг: 0.0/0

Інші новини
15.02.2019
Увага!

13.02.2019
Захоплива мандрівка учнів 6 кл. ОНЗ Більченського НВК у м. Львів

13.02.2019
За незвіданим у"космос"

13.02.2019
"Слава незламним!" у Вербізькій школі

11.02.2019
90-річчя створення ОУН у Великогорожаннівській ЗОШ

11.02.2019
День безпечного Інтернету в Гранки-Кутівській ЗОШ

11.02.2019
Усесвітній день водно-болотних угідь в ОНЗ Більченського НВК

11.02.2019
Участь у конкурсі від проекту "На урок"

11.02.2019
"ЗДОБУДЕМ УКРАЇНСЬКУ ДЕРЖАВУ АБО ЗГИНЕМ У БОРОТЬБІ ЗА НЕЇ"


Пошук

Останні новини
15.02.2019
Увага!
13.02.2019
Захоплива мандрівка учнів 6 кл. ОНЗ Більченського НВК у м. Львів
13.02.2019
За незвіданим у"космос"
13.02.2019
"Слава незламним!" у Вербізькій школі
11.02.2019
90-річчя створення ОУН у Великогорожаннівській ЗОШ
11.02.2019
День безпечного Інтернету в Гранки-Кутівській ЗОШ
11.02.2019
Усесвітній день водно-болотних угідь в ОНЗ Більченського НВК
11.02.2019
Участь у конкурсі від проекту "На урок"
11.02.2019
"ЗДОБУДЕМ УКРАЇНСЬКУ ДЕРЖАВУ АБО ЗГИНЕМ У БОРОТЬБІ ЗА НЕЇ"
11.02.2019
Вітаємо ученицю Рудниківського НВК Анастасію Щур
11.02.2019
День злуки в Рудниківському НВК
11.02.2019
День безпечного Інтернету у Раделицькому НВК
11.02.2019
Година спілкування "Користуюся Інтернетом безпечно!" у 6-А класі Гірського НВКГодина спілкування "Користуюся Інтернетом безпечно!" у 6-А кла
11.02.2019
Вечір пам'яті поетеси-землячки Катерини Савченко-Танчій у Гірському НВК
08.02.2019
Благодійний ярмарок у гімназії

Посилання


Миколаївська районна державна адміністрація


Миколаївська районна рада


Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Відділ освіти Миколаївської РДА © 2012 - 2024